Rabu, 28 Disember 2016

Nasi Goreng Suun (Super Healthy Food อ_อ)

Image result for cook tumblr gif

Jangan ingat hakak muda ni tak pandai masuk dapur ahahaha...alhamdulillah berkat tengok tv almost 24 jam ni (adeh pecahkan tembelang sendiri XD), Ira reti masak start Form 1. Ibu tak ajar pon, apa keluar kat tv tu la yg Ira buat XD.  Alhamdulillah lepas jugak la nak masak lauk Melayu Indian Chinese yang berat2 macam Nasi Lemak, Ayam Masak *Kurma Kari Sup Sambal Tempoyak etc*, Daging etc tu semua bagai ecehhhh....Nanti kalau hakak2 habang2 hadik2 bagitau mak2 kay yang saya boleh buat bakal menantu XD.

So amarilah Ira tunjuk sikit pic nasi goreng suun versi Ira macam mana *sorry gambar gegau 1000 skala richter plus kualiti xhelok ngat2*

*atas telur tu bukan kicap or ape2*

Ira bab makan memang cerewet. Tak nak ikan la kicap la. So hahaha end up masak sendiri ibu kata XD. Ibu fade up nak masak sebab nanti bukan nak makan XD.

Btw mangkuk tu mangkuk favourite sebab cute ja. Mangkuk tu macam ala2 dalam kdrama. Gitew~

So kenapa Ira letak 'Super Healthy Food', sebab ade byk sayur dr nasi or suun. 3-4 jenis. Plus, bukan xnak masukkan protein tapi Ira just malas nak potong depa XD.

Bahan2:
1 or 1 1/2 senduk nasi
2/3 paket Suun
Kubis
Sawi
Bayam
4 ulas bawang putih
3 cili padi
Garam 
Telur (kalau nak Telur Mata Kerbau tu*

Ha bahan dia senang je kan nak sediakan. Kawan-kawan ade jugak panggil ni Nasi Goreng Budak Nerd. I'll be like.....wth~ hahaha

Cara-cara:
1. Tumbuk bawang putih dengan cili padi. *Boleh je kalau nak guna bawang merah. Ira guna bawang putih je sebab bawang putih senang nak lumat XD. Plus, rasa bawang putih ni lagi buatkan rasa sayur2 nanti manis n sedap.*
2. Rendam suun dalam air biasa. Biarkan je dulu kat tepi.
3. Potong sayur-sayur tu semua.
4. Letak minyak masak sikit n masukkan bawang dengan cili yang dah ditumbuk tadi.
5. Kalau rasa dah bertukar warna tu, masuk sayur-sayuran tadi.
6. Bila dah kuar sikit air dari sayur tu n nampak sayur dan agak masak, masukkan suun. Gaul je
7. Last sekali masukkan nasi. Dah gaul helok tu baru letak garam.

And telur tu kalau nak lah~ Korang boleh je nak letak ayam ke ikan bilis ke daging ke~

Daaaa~~~ siap! 


2000-liners turn to 17 in 2017...

Related image

yeah Assalamualaikum guys~
waddup? Lama tak update blog, blogwalking etc semualah. Hahaha. *bukan apa menikmati cuti yang dah macam tak cuti ni XD*. Pejam celik dah nak penghujung 2016. Ira rasa gerun tetiba heckkk~
Sebab apa? Bukan, next year Ira kene duduki SPM. yeah, Sijil Pelajaran Malaysia. 

Nak tau juga pada akak-akak abang abang yang pernah jawab SPM dulu. And pada yang berjaya, share lah tips :D. 

Tetiba teringat apa yang ibu dengan makcik-makcik Ira pernah cakap... "Macam kejap sangat tahun 2000 ni pergi. Tengok2, budak-budak lahir 2000an ni nak jawab SPM dah". Owh hahaha yeah 'budak' macam kami ni pon membesar juga~

Image result for budak 16 tahun dah cantik

Image result for budak 16 tahun dah lawa

Hehh like seriously? Waktu tengok benda ni viral, Ira sikit pon tak terkejut tapi kecewa sikit tu adalah~ Iyalah, tak nafikan kami sebaya, 16 tahun. And pelik sangat ke budak2 sekarang pakai makeup, nak jadi lawa? Untuk pengetahuan korang, Ira ada ramai je kawan2 yang macam ni. At least Ira n kawan2 ada jugaklah melalui zaman selekeh tapi tu sampai Form 2 je lah~ 

Image result for budak 16 tahun viral

yeah sebabkan benda ni viral, dengan kami2 ni sekali kena. Like wth iler lah. Yeah nak sedapkan hati, kami2 ni pun duk sepakat cakap "Diorang semua dengki". Respect giler kat Zakirah ni sebab dapat sabar lagi tengok comment 'heaters' tu semua XD. Kalau Ira tak tau lah boleh ke tak.

So pada 2000-liners yang lain, goodluck untuk SPM korang. Hopefully kita dapat result gempak and all the best...

Isnin, 21 November 2016

Song ATM: November

Image result for girls tumblr gif

Ha ha ha...gambar atas tu tak ada kaitan pon hehehe.

Kay bulan ni bulan November right? So, kali ni Ira nak share pula lagu yang antara selalu Ira dengar dalam bulan November ni :)

Noah Cyrus - Make Me (Cry) ft. Labrinth


Zara Larsson - Ain't My Fault



twenty one pilots: Stressed Out



BLACKPINK - '불장난 (PLAYING WITH FIRE)'



BLACKPINK - 'STAY'



okay gonna update untuk December punyer juga nanti!


Sabtu, 12 November 2016

Lelaki: Perempuan Makeup, Yay or Nay?

Hello guys, it's been a quite long day nah i do not update any entry in this blog. Sebenarnya, malas ada busy study untuk exam ada no idea pon ada 😂. Ya ya ya exam haritu almost sebulan kot and buat kira-kira, ada 25 papers from 12 subjects 😫😫😫... penat weh penat, curious juga kalau orang dulu ada tak banyak gini kena belajar 😌 #jangankecam saya...

And sebabkan dah 'merdeka' ni, Ira pon selak-selak lah juga apa yang viral sekarang. And Ira jumpa satu video ni. Macam analisa lah kot nak tengok reaction laki ni bila tanya suka perempuan pakai makeup atau tak....

Pergh semua 😑, uh saya lebih suka perempuan yang tak makeup lah bla bla bla nampak natural. Bila bagi pic muka perempuan tu 'pure', dan dan ubah statement. Alah paling-paling pon letak ni sikit tu sikit. Fuhh, semua itu dusta 😂😂😂... nah nah

Kenapa perempuan bermakeup, sebab ni lah. Cakap suka yang tak makeup tapi pantang nampak perempuan dahi licin, kulit putih, bulu mata lentiklah itu yang dicarinya. Jadi jangan kecam perempuan bermakeup ni lagi ye...

In my opinion, tak salah jika orang tu nak bermakeup. Lawa, tapi janganlah nampak fake sangat. Nanti susah, apa yang dilihat dalam gambar atau depan-depan bila pakai makeup, lain bila bilas makeup tu 😏

Antara ig makeup yang Ira selalu stalk kan... @alhaalfa

Ni antara hasil beliau and murid beliau



Cantik kan? Tapi bagi pendapat Ira lah, ada pros and cons dia. Makeup dah lawa dah tapi nampak agak keterlaluan juga. You guys boleh tengok sediri pic before and after dia. Nilailah sendiri.

Jangan sampai cenggini~












Ahad, 18 September 2016

Beauty Box Giveaway by Sally Samsaiman

*klik banner untuk join*

It has been a quiet long time juga tak join mana-mana giveaway ni. rindu~ uhuks! Jadi, giveaway ni adalah a very first giveaway Ira join sebab Ira tertarik dengan perkataan Beauty tu...yeppi!

Yang buat lagi menarik tu die offer lagi apa yang kita suka, wishlist dengan yang kita pakai...*tepuk tangan girang* Cepat join nanti terlambat pula~

Dah nama pun 'beauty box'. So, memang beruntunglah Ira yang dapat~ Eh yoyoo je XD...Dapat ke tak belakang cerita tapi yang penting kita enjoy dapat join dan bw ke blog orang lain :)...Tapi apa-apa pun, doakan Ira juga Aamiin~

Actually Ira ada scroll one product ni, Namanya Shills Acne Purifying Peel Off Black Mask. It'll be such a precious moment kalau Ira dapat *sob sob*...

So guys, wish me luck and all the best :D

Jumaat, 16 September 2016

What will you react when your fav artist/youtuber/viner etc followed your IG and called you?

Image result for happy girl gif tumblr

 'What will you react when your fav artist/youtuber/viner etc follow your IG and called you?'Yeah today's title are longer than others perfff~

Actually I recently in love with one Youtuber, Rebal D. Yeah I think he's still new Youtuber. He's so fucking handsome tho hahaha~  Okay lemme 'umbrella' his photo...

*he's so cute XD*

How I know about him? Kay lemme refresh about it. Hah, okay! Do you know about a prank called 'Pranking my ex/crush/bully/friends with lyric song'? And he did it. One of his video prank getting viral and the viewer now are 887,435. Heol, and I like him because of his personality. He's such a humble and caring person. There are a few video about he called his fans and even pranking them XD

Okay straight to the point, I tagged him on my selfie with my mum. Yeah as a fan, that's so common to tag your bias celebs in your photo. And I always 'stalk' him hahaha like see all the comments on his recent photo. Here is his IG n Youtube

Khamis, 15 September 2016

#1KONNIVERSARY iKON ✨💜

Image result for ikoncert in malaysia

❤ It's been one whole year since they've debuted as iKON! I honestly can't believe how far they've come.
So, I wrote this for you my boys~

Not a long time ago, there was a group of boys who have to battle with their older brothers in order to make a debut as a singer. After 5 months of breathlessness, they failed to become a winner. But that's not gonna make them give up. Their brotherhood has become closer. Hatred will never control themselves.

Image result for hanbin gif pepsi

The young leader, Kim Hanbin or best known as BI. He is born on 22th October 1996. Become YG trainee since 13 years old, he is never tired of trying. Every night, he works really hard to become a songwriter. Papers and pen have become his close friends. Spending his night writing songs. Was known as the most fierce among his members. Elders once said to me, a fierce and charismatic leader will create an amazing team. Well, elders are always right. He has made the most amazing team I've ever known. BI is not just a leader that bring 6 souls in his shoulder, he's also a loving son and brother. He has gorgeous mother and a little beautiful sister, Hanbyul. He never said this, but those female are his angels that he'll never wanna lose them. He have made a lots of hit song (like all the songs in my blog playlist right now).

Image result for jinhwan gif pepsi

Kim Jinhwan, the eldest members of the group was a very responsible guy. Was born on 7th February 1994 and he is iKON's 'fake' maknae (youngest). He deserves to be respect as a brother. Always putting other before him. He tried really hard to not make his brothers sad and being hurt. Because it would hurt himself. He's always want to do his very best to satisfy everyone. Even tough he has small body but he does have a big pure heart. He hates it when his brother are fighting over something. It makes him failed as a big brother. Once cried because of something that he shouldn't be blame on.

Image result for bobby gif hold up

Kim Jiwon or Bobby is the king of rapper, looks hot outside but actually is a baby. Born on 21th December 1995. A cheerful guy that you can always depends on. Hard to show his tears infront of others. Making people in a good mood was his job until now. He has to separate with his family (USA) to pursue his dream. He promised his mother to buy a new house for them to live. Always comforting his brothers and making them feel good again. Taking care of the members and also his fan. He'll make sure that people around him are feeling good. He would be verry worried if someone he loves are being hurt.

Image result for song yunhyeong gif

Song Yunhyeong, a great son and hyung. Born on 8 February 1995. Came to YG to be an actor, but end up become part of iKON. Always helping his family at the restaurant when he has a free time. Well. it's more to his break time. He is very close with his cousin and his cousin is a Muslim. He has a very sensitive heart. He once felt like to give up but thanks to his members, he managed to stand up again. He's also cheerful guy who would do anything to make people around him feel happy. He is the happy virus. Without him, the whole world will be dark. He brings rainbow in our life. 

Image result for donghyuk gif

Kim Donghyuk, an obedient son, excellent student, dancing machine and has a beautiful voice. Born on 3rd January 1997. Lost his beloved father when he was only 8 years old. But he's not type who easily to give up. He climbed the mountain of sorrow and became a great handsome guy. He was known as an angelic boy due to his kind personality. His kindness has attract YG's daughter attention and become his fans XD. He's the guy who willingly to help BI for the choreography and yet he's been mistaken for clinging with BI too much. Those hatred that people threw to him have made him become more mature and finally he shut them up with his career as a succesful singer.

Image result for junhoe gif wyd

Former maknae but always act like he's the older, Goo Junhoe/hwe. He was born on 31th March 1997. He has a deep husky yet harmony voice. He may seems like an arrogant guy, but he's actually a sweet and cute guy. Its just that he doesn't know how to talk with other people. Yeah, iKONICs called him 'king of sass'. Once cried because he thought that he's the reason why Yunhyeong got eliminated by YG. He can't bear seeing people get hurt because of him. Junhoe loves his fans so much that he likes to being close with them.

Image result for chanwoo gif

Maknae but a senior in this industry, Jung Chanwoo. Was born on 26th January 1998. He was an actor (famous after Boys Over Flower and The Heirs as young Lee Minho) before became a trainee in YG. Just like Yunhyeong, he's came to YG to be an actor. He joined the team a bit late but the members are very kind to help him getting use with the situation. He has a kind personality that make people like him. He respect the brothers and would do anything for them. Thanks to Chanwoo, now the team has completed.

Image result for ikon gif anthem

iKON made their debut on 15th September 2015 with a song named My Type. They won a lots of awards including The Best New Male Artist Award at MAMA 2015. They've achieved their dream.

Happy #1KONNIVERSARY my boys~

Lovely iKONIC, Ira ✨💜

Jumaat, 9 September 2016

#Moodboard


*nak jugak gambar dia tengah tu~*

Hye...sebenarnya tak update sebab tak tau nak update pasal apa XD... I currently hooked up with one new song called Body by Mino Winner...gosh,,,so 18xxxx but it makes me addicted with the beat~ Heol, just nak ingatkan dengar lagu ni jangan tengok mv hahaha XD. Ira sendiri tak tahu kenapa Ira suka lagu yang genre dia jenis gini (lyrics tak payah cakap, memang so b*tch) ~ Nah ni list lagu yang 'adult pop' yang Ira suka~

Ahad, 14 Ogos 2016

The reason why I'm so scared with Spongebob Squarepants


kalau dalam entri Ira sebelum ni, Ira ada share yang Ira ultimate takut dengan belon. Haha! So, entri ni pulak Ira nak share yang Ira ada lagi satu fobia. Bahasa kasar dia lah kan, fobia ni bukan takut yang biase2 tu ye, tapi ni takut yang TERAMAT.

Ira perasan lah kan, Ira start fobia Spongebob Squarepants ni sebelum Ira fobia dengan belon lagi. Means, first phobia yang Ira ada dulu is Fobia Spongebob Squarepants.

Sabtu, 13 Ogos 2016

#iKONCERTinMalaysia #RESPECTMuslim :')




*both are my fav, thanks to the owner XD*

according to my title, yah that emoji shows how I'm feeling right now. iKON datang Malaysia untuk tour diorang and I can't go! Can't! Nay, CAN'T GO! so, mereput je kat rumah sambil pegang KONBAT depan screen laptop. Herm herm sob sob nangis tengok perfomance diorang~

And iKON ni buat pecah rekod artis Kpop yang lain datang ke Malaysia sebelum-sebelum ni! Even tak dapat pergi, tapi vibe dia mengalahkan orang yang pergi Ira ni hahaha.


*pakai legging*
"I know muslim ikonic must pray, so we start on 7:30 " - iKON
No shirtless perfomance during Bang Bang Bang
 They're wearing leggings when Up & Down and Me Gusta Tu performance 
Bobby ask the fans if is it okay to continue the concert? (because that time muslims have to do Isyak pray)
 ^ ddah! It was so touchable!... menurut kajian Kpopper kepoci macam Ira ni, kitorang buat research, hanya artist YG je yang akan mengingatkan fans diorang untuk SOLAT! Goshh and iKON buat pecah rekod artis kpop lain dengan memakai legging waktu cover girl group. 

So, I'm proud to be iKONIC! Pada yang dapat pergi tu, Ira tahu korang mesti enjoy giler2 punya. Untunglah~ So, Ira jangan risau, besar nanti pergi fanmeeting diorang kat Korea sana. Takyah nak pergi tengok konsert diorang yang tentu-tentu nampak dari jauh je. *ayat pujuk hati* hahahaha kay lah nak sambung scroll video ngan pics yang Malaysian iKONIC send dekat ig dan twitter. Tata jangan kacau!

_______________________________________________________________

*phone sapelah beruntung sangat tu T~T*

*nak jugakkkk!*

*he looks so fine and matured here~*

Jumaat, 12 Ogos 2016

Songs ATM ( Yuna, Jhené Aiko, Black Pink )



Heyya, it's been a week I think I'm not update my blog. Huh Ira ada exam actually. August Test are sucks! Okay, move on lah Ira, result tu mohon reda~
So now, nak lah rasa 'freedom' sikit an. Nama pun pelajar, asal habis exam je nak freedom XD
Jadi, habis exam je terus terjah youtube dulu kalau-kalau ada lagu baru ke. Ira ni suka lagu tak kisah genre, tapi tak suka lah kalau mendayu sangat~ Nanti mengantuk pulak. Jadi Ira ni minat satu American singer ni tau. Nama dia Jhené Aiko. Tengok dia ada lagu baru. Nak kata baru tu tak lah jugak sebab dah 3 bulan lebih gitu upload. Suprisingly, dia collabs dengan Yuna Zarai rupanya. Punyalah excited, ye lah both tu my fav singer. Lagi-lagi Jhené Aiko ni popular giler2 kat US. Good job Yuna!

Tajuk lagu tu, Used To Love You *lagu break up paling #deep*



No regrets, no looking back now Never left, you let me back down,
I used to love you, used to care But no more
 Itu antara song atm Ira lah jugak. And I'm so excited that Black Pink just debuted 8 August haritu! Lama jugak Ira tunggu debut diorang and heol, lagu diorang gempak. Even mat salleh pon kata tu bukan sebarang Kpop song, sebab sangat lain.

(Whistle- Black Pink)

(Boombayah- Black Pink)

tapi antara dua lagu ni, Ira suka lagi lagu Whistle. Sebab more like US vibe. Even ramai non-kpop fan pon cakap lagu diorang lain and addicted. Monster rookie tho! But Boombayah ada lagi banyak view sebab Korean lagi suka genre macam tu. Lepastu, Whistle tu dah leaked dulu kat V app so ramai dah tengok sebelum official releas (ohh YG~)

So guys, make'em whistle like a missile!



Isnin, 1 Ogos 2016

Keistimewaan Individu yang Lahir pada 2000


Kenapa Ira pilih tahun 2000? Of courselah, dah Ira lahir tahun 2000 XD. So hari ni, Ira nak share serba sedikit keistimewaan yang kami sebagai budak 2000 ni dapat~

1. Tahun 'ong' dalam kalendar Cina

Tahun 'ong'? Sebab tahun 2000 ni tahun Naga. Kalau ikut apa yang Ira tahu dari Popo dengan Gonggong Ira, tahun Naga ni tahun paling bertuah...So, mohon *kembang hidung* XD

2. Orang selalu ingat kita muda

Iya tak tipu lagi-lagi kalau orang tu lahir 80-an or 90-an. Yehet, Cuba tanya kalau pakcik- makcik tu 10 tahun yang lepas, agak-agak mesti diorang ingat 1996 kan? Sedangkan 10 tahun lepas baru je tahun 2006. Lepastu, depa-depa ni akan rasa macam tua sangat lepas dapat tahu yang budak yang lahir tahun 2000 ni tahun depan nak ambil SPM. Yuhuu, kami pun akan membesar jugak!

3. Senang nak ingat umur~

Ni dah biasa sangat. Alih-alih budak tahun 2000 tak payah nak calculate guna calculator bagai...Tapi satu hal, kantoi lah nanti nak tipu umur. Tahun 2037 nanti agak-agak umur kami berapa? ^^

So itu je benda special yang budak 2000 ni dapat (yang Ira tahu)...So kalau kita sebaya, High Five sikit hahaha!...Kalau korang tahu lebih, share2lah kat sini~

Upgrade Twitter yang Genap Setahun tak Usik #HappyAnniversaryUnfollowerspy -_-


Assalamualaikum to all readers*eh macamlah ramai sangat yang nak baca perfts*, hari ni genap setahun Ira tak sentuh Twitter Ira. Ira still ingat hokay~
Disebabkan dulu guna twitter ala2 zaman kanak2 jahiliyah waktu tu, Twitter Ira sekarang penuh dengan unfollowerspy dan seangkatan dengannya *yaaaa!

And sekarang Ira rasa nak on Twitter balik, tak nak bagi spy2 tu dok muncul kat Twitter Ira lagi. And banyak jugaklah orang unfollow *perfs Ira unfollow balik per susah XD*...So I'm back!

Alah bukan Twitter je ira Upgrade, kalau siapa yang pernah ke blog Ira before this, mesti tengok banyak Ira ubah kat Blog Ira ni. Kalau dulu dok guna header blog orang *credit to the owner muah*, sekarang semenjak belajar ICT kat sekolah ni jinak2 lah jugak guna app tu ini buat header blog sendiri. And yah I knew that header tu tak adalah se'wow' blogger lain...And lagu pun dah tukar *sorry kalau lagu tu buat semak korang tapi Ira suka so why bother why bother?* Hahaha hakak gurau~

So as a still 'new' blogger, comment cakap chat lah ke Ira kalau ada2 part yang Ira perlu tambah ke kurangkan ke untuk blog Ira ni...and follow my twitter to @hzrh_t (yah ira tukar username)...

So sekian, bye guys, xoxo

Sabtu, 30 Julai 2016

K-Drama: Doctors


Honestly Ira cakap, Ira ni lebih minatkan Kpop daripada Kdrama. Kalau layan pon, cerita tu mesti cerita yang gila-gila hits dan pelakon dia Ira minat. Bak kata kawan Ira, kalau 'Moon' tengah layan Kdrama, yang lain kena layan jugak sebab cerita tu mesti best. 

Dan nak jadikan cerita, Ira ni still new fan of Kdrama, sebab Ira start layan ni since earlier 2015 macam tu. Masa tu bff Ira lah dok cerita tentang Who Are You: School 2015. Ira ni nak katakan terkena virus Who Are You jugaklah waktu tu XD *hakak ngaku*

And this year, Ira layan banyak jugaklah drama. Tapi buat masa sekarang Ira focus dengan satu drama ni, Doctors.

Nak pendekkan cerita, Ira tengok ni sebab dah tak ada drama lain dah waktu tu. And tengok lead dia Ira minatlah jugak sebab Park Shin Hye. Tapi at first, Ira rasa mesti cerita ni bosan sebab hero dia dah 'tua'...Aigoo~ Tapi nak buat macam mana, layan je lah daripada tak ada benda lain nak buat.


Dalam banyak-banyak drama Park Shin Hye yang pernah Ira tengok sebelum ni, Ira perasan yang drama ni nampakkan sisi dia yang lain. Dan rupa dia pun nampak matured. Cantik sangat dia dalam drama ni. Buat research, dia kata dia hilang banyak berat badan sebab nak jayakan watak dia *Heol Daedahada*

Jalan cerita yang Ira faham setakat ni, Yu Hyejung (Park Shin Hye) ni budak yang pandai tapi sebabkan dia terbiar, ayah dia tak pedulikan dia, mak tiri dia dera dia dan dia dihantar ke rumah neneknya agar nenek dia jaga menyebabkan dia jadi liar. Dia tahu teknik mempertahankan diri. Dan kebetulan, ada cikgu baru yang pindah ke rumah sewa nenek dia tu. Sepatutnya cikgu tu jadi doktor tapi disebabkan satu insiden, dia berhenti dan menjadi cikgu Sains. Nama cikgu tu Hong Jihong (Kim Raewon)

First episode dah buatkan Ira terpukau gitew~ sebab watak aksi lawan-lawan yang Park Shin Hye buat dalam kelab sebab dia jumpa classmate lama dia dengan budak yang buli seorang budak ni dalam tandas.


Okay kali ni Ira nak discuss watak-watak *yang menarik kat mata Ira jelah XD* dalam drama ni

Firstly, of course Park Shin Hye 


Park Shin Hye dalam drama tersangat amatlah degil. Dia taknak belajar. Jadi, waktu dia dapat tahu yang nenek dia mati lepas pembedahan, dia teringat kata-kata nenek dia yang nenek dia nak dia jadi Doktor. Yu Hyejung dalam cerita ni baik, tapi selalu disalah sangka. Lagi-lagi part dia ajak kawan kelas a.k.a bff sekejap dia tu datang gudang. Kebetulan, bff dia lagi sorang yang sengal tu hidupkan api dan dia tetolak kawan dia tu sampai pengsan. Sampai sekarang kawan dia tu tak tahu yang dia selamatkan kawan dia daripada kebakaran. Yang kawan dia ingat, Yu Hyejung ni nak bunuh dia.

Dia sangat berkarisma dalam cerita ni. Yang pasti drama ni buatkan dia nampak sangat lain dari drama-drama dia sebelumnya.

Secondly, my hot ajussi, Kim Raewon


sampai sekarang Ira curious, kalau si Yu Hyejung tu dah 31 tahun dalam drama ni, Hong Jihong ni berapa pulak? tak boleh nak cerita sangatlah sebab dia tersangatlah handsome dan manly dimata Ira. Pelik jugak, kenapa viewers cerita ni tak nak dia end up dengan Park Shin Hye. Ira pun tak nak, kalau boleh biarlah end up dengan Ira *aiseh nak jugak* BTW Kim Raewon punya watak dalam ni sangat-sangatlah mencairkan hati cek~

Thirdly, Lee Sungkyung


Ira tak faham dengan watak minah sorang ni. Dia nilah kawan Yu Hyejung yang selalu salah faham dengan Yu Hyejung. Lepas 13 tahun tak jumpa, dia ingat yang Yu Hyejung still dalam penjara rupanya dah jadi Doktor, setaraf dengan dia. Dia ni pon dulu minat kat Hong Jihong, tapi sebab Hong Jihong minat Yu Hyejung. Dia sebarkan berita tu kat seluruh sekolah sampaikan Hong Jihong kena pecat. Dia dari keluarga doktor yang kaya dan mempunyai hospital sendiri.

Kekayaan dia menyebabkan dia perasan yang dia lebih bagus daripada Yu Hyejung. Tapi sayang, cara bekerja Yu Hyejung lebih bagus menyebabkan Yu Hyejung dipuji semua orang. Dan dia terasa tersisih. Bukan sekali, tapi sudah kali kedua lelaki yang dia suka, suka pada Yu Hyejung

Setakat ni dia tak buat apa-apa yang bahaya pada Park Shinhye (kecuali part rasuah tu -_-)...Kalau tengok drama  ni, watak dia misteri. Nak kata jahat tak, nak kata suci pon tak. Dia ni macam mangsa keadaan dan selalu hidup dalam stress. Apa-apa pun, Ira suka sangat watak dia.

Lastly, Jisoo <3


Dia ni Kim Soocheol, watak cameo yang jadi lelaki yang pernah minat Yu Hyejung. Cek minat dia that's why part dia check record XD...Ingatkan dia ada bercinta dengan Yu Hyejung sebab part episode berapa tah dia bawa lari Yu Hyejung. Rupanya diorang BFF je. Dia dah kahwin dengan orang lain. Bukan main suka si Hong Jihong~

Kelebihan yang ketara Ira tengok drama ni, dia selitkan makna yang pelik-pelik tau, mean perkataan saintifik yang selalu doktor guna lah. Dan pada siapa yang mabuk darah, Ira sarankan tak yah lah tengok, cerita ni manjang kat bilik bedah lah, darah terpancut-pancut, huh ngeri~


Why ha that ajusshi can be so cute and hot at the same time? Hakak tak kuad awak~

Jumaat, 29 Julai 2016

Aku dan Globophobia

Okay, it's been a while ira dah tak aktif blog. But still on, cuma tengok-tengok je lah. hehehe
Fobia? Fahaman kasar orang sekarang adalah benda yang paling,paling,paling dan paling ditakuti seseorang. Ya, ira sendiri akui yang ira ada satu fobia yang start sejak umur 8 tahun macam tu. Dan fobia ira tu adalah GLOMOPHOBIA. Ini adalah fobia pada BELON!

Huh sumpah seram sejuk je. Ini nak cerita antara ingat tak ingat je tapi yang paling ira ingat adalah waktu dulu, kawan dok tiub belon depan kita besar-besar lastu letupkan betul-betul depan lubang telinga ni! Huh! Sakit tu tak payah cerita, meraung on the spot jugak. Sejak tu, ira jadi sangat takut dengan belon. Sampai menggigil-gigil tangan.


Ingatkan dah makin besar ni hilang lah sikit demi sikit rupanya makin teruk. Tahap sampai ira boleh demam lah katakan. Yang dapat ira kesan pasal fobia ni adalah
  • Tangan menggigil-gigil
  • Berpeluh-peluh
  • Hati rasa tak tenang
  • Rasa nak nangis
  • Rasa nak jerit
Huh jangan main-main dengan fobia ira ni. Ira pernah tu sekali pitam sebab classmate dok sentuh-sentuh belon tu kat tudung. Mau riuh sekolah XD

Dan sampai sekarang, rasa bersalah dengan kawan-kawan kem ira ada lagi. Ni sebab waktu riadah kem tu, kitorang kena main dengan belon. Ira mulalah, gelabah tak nak pegang belon. Malu, tak payah cerita. Ira pegang hujung belon tu je dah menggeletar tangan dan waktu suruh letak kat dahi tu, berpeluh-peluh dengan nangis senyap-senyap (takut tahap gaban punya pasal)...Tup tup kalah game sebab ira jatuhkan belon. Waktu diorang bagi belon tu, menjerit kuat jugaklah suruh jauhkan. Ada pulak acara letup-meletup belon ni. Ira lari cepat-cepat kata nak pergi tandas. Huh seram...

Jadi, satu je lah ira nak cakap. Jangan main-main dengan orang yang ada fobia ni. Boleh kacau jiwa dan raga tahu tak. Dan ira rasa ira memang dah tak boleh nak overcome fobia ira ni. Ira tahu memang lawak nak dengar yang ada orang takut BELON tapi percayalah, memang wujud. Lastly, siapa yang tiada fobia tu hargailah kelebihan korang dan jangan cuba nak membuat mereka yang ada fobia ni makin teruk. Sekian, xoxo