Khamis, 24 April 2014

الأشياء الأساسية في اللغة العربية


Hari ni Ira nak ajar sikit korang bahasa arab...alaaaa ni Ira dah belajar sejak Darjah 4 lagi...
اليوم انا ذاهب لتعليم هذه اللغة العربية قليلا ... لقد تعلمت منذ المدرسة الابتدائية

Harap bahasa Ira betul ya....
يرجى تصحيح لغتي حتى ....hihihihihih


أجد هذه الصورة قريبة جوجل كروم فقط

hihihihi itu sahaja...Ira pon bukan pro sangat...bahasa pon terabur tapi Ira bersyukur sangat sebab kalau ikutkan Ira dah belajar bahasa ni sejak umur 2 tahun lagi sebab umur 2 tahun lagi Ira terus tadika...sian kan...hahahah ni tadika yang ada اللغة العربية sebenarnya....

Soooooo...





Rabu, 23 April 2014

Blossom April Giveaway

[klik pada BANNER untuk join]

Senarai hadiah:

1st and 2nd Top Referral:
Set Facialcare Clarins bernilai RM100 ++ atau
Teddy Bear atau
Vintage Necklace atau
Jam Mustache

Cabutan bertuah:

4x Pin Shawl
2x Button Badge
5x Keychain
3x Bookmark

Hairclip
Brooch
Bracelet
Hairband
Tasbih Digital
Kipas Tangan

Obuse Liptint
Fridge Magnet
Beg Strawberry
Handphone Strap
Boboiboy Pencil Case
Lomocard Various Kpop Artist

The Most Cutest Baby On My List ^_^

hahhaha baby??? mesti ramai suka punya..hahahah comel kan diorang...ni antara list yang ira buat yg bagi ira comel sangat

10. Choo Sarang (Superman Is Back)


9. Sienna Kasyafani (anak Marshanda)


8. Milan (anak Shakira)


7. Uwais Alqarni (anak Shuib Sepahtu)


6. Arrian (anak Tomok)


5. North West (anak Kim Kardashian)


4. Ibrahim Junid Abdullah (anak Ziela Jalil)


3. Noah Ismail Wong (anak Yasmin Hani)


2.  Ahmad Fakhruddin Attar (anak Wawa Zainal)


1. Alexander Dzulqarnayn (anak buah kesayangan Ira...hihiihi comelkan???)


hihihi comelkan baby tu...lagi2 anak buah ira hihihi copypaste muka acu dia jer tu >-<















Selasa, 22 April 2014

Isnin, 21 April 2014

Karpal Singh Yang Meninggal, Karam Singh pula dapat nama

hahahha nak gelak terbahak-bahak dan berguling-guling ira dengar status umat seorang niiii....yakin gilerrr xpasal2 dapat nama free2 jerrr....hahahha


ni lagi satu status yang menahan betul laaaa


:D adehhhh Karpal la Karam la la ni Kalam Singh lakkkk
ni ada lg satu yang hampir sama macam ni juga...





Rabu, 16 April 2014

My Selfie History

hhahahahah rasenye ira x pernah lagi hantar pic ira sendiri...herrggghhhh nahhh....ira time dulu2 macam katak bawah tempurung sikit.....hohohoho sian lerrrr....add my muzy http://irahazirah21.muzy.com/...mula berselfie sejak Disember 2012....alamak kalau ni lagi laaa sian....


ira tau edit tu terlebih sangat...tak cantik pon....abaikan background tu...
hahahhaha 


ni lak time baru belajar selfie ngan edit pic....time ni darjah 6....hahahah masa tu tgh kecik sikit sebab sakit....juz edit border ngan icon tu jer....xmenahan tengok pic ni....


ini lagilah....muahahahahhahahaha lawak sangat time ni ira suka warna kulit orang coklat tu la gelapakan sikit kulit muka ira tu.....hayyyyaaaaa terlebih edit lakkk....
Okay juz ni je yang boleh ira kasi tau sebab ira bukan suka tulis entry banyak2 pon.... buek ponek ngan longoh tangan sey yo....dah la baik sey boronti kok tidak laei monjelo entry sey...hahahhah tata BYE BYE

hahahha kan ira dah penah kata mesti ramai pikir ira orang Johor....sebab apa??? tengok hidung ngan pipi yang ada bone tinggi je dah agak but ira juz mix Johor....esey orang NOGORI...

Ahad, 13 April 2014

The Story Of My Life


السلام عليكم, hello, bounjour, holla, 嗨, hei, I'm Nurul Hazirah BT Tukimon or you can call me Ira or Hazirah...but nape ade sedara mara panggil Ira 'Erra Fazira'??? huhhh never mind about it...Born in Hospital Selayang on 21 June 2000...my teacher told to me I'm lucky girl becoz lahir tarikh tu dan orang barat kata tu tarikh paling sweet dan orang china kata 'itu tarikh ong maaa'...hahahha...too many ambition sampai dah tak tau nak jadi apa ni...heheheh....Ira adalah Melayu mix Jawa...hohohoho tapi xberapa reti cakap jawa laaa...
kat sekolah belajar bahasa Arab tapi hampehhh nak cakap pon bebelit....hahhaha
Don't be the hypocrite please..... datang kat blog ira elok2 je tau perangai tu!!!

LIKES:
listening music and surfing the internet... and Main WECHAT...hohoho
DISLIKES:
Benda2 yang berkaitan dengan benda yang menggelikan...

Kalau nak lebih tau....add la wechat ira sebab blog ira jarang sikit...hehehhehe 

Sabtu, 12 April 2014

The Band- Akmal Ayub


korang tengok tak The Band baru2 ni....semalam punya tengok tak....dia antara rekrut kat dalam tu...
Ni sebenarnya kawan Ira punya abang....hahhha kalau korang tengok semalam punya episod dia yang asik kena puji jer kat Pak Nil...hihihi kitorang rapat jugaklahhhh...

btw Ira agak terkejut sebab Ira pikir tu orang lain last2 ira chat ngan kawan ira kat Wechat then dia kata tu memang abang akmal...hohohoho GOOD LUCK ye abang....dia semalam kumpulan ALPHA...


dia yang pakai baju pink baju luar dia biru pekat jalur2...or baris belakang lelaki dari kiri nombor 3
hihihihi nak usha??? 


Feeling Lonely and Useless


hmmmm sad day too me.... banyak benda yang Ira rasa berharga HILANG...

sebenarnya aku ingin mengungkapkan rasa
tapi mengapa aku selalu tak bisa
bagaimana caranya agar dirimu
bisa tahu kalau aku suka
suka suka suka sama kamu
itu antara yang dapat buatkan Ira kaku jap..sebab lagu ni yang dia nyanyi dulu...tapi beberapa bulan lepastu dia nyanyi lagu Sayang ungu yang lirik dia "aku ingin putus"..haishhhh tapi Ira dah mind out kan benda tu dan macam Ira kata, tahun baru cita2 mau baru....jangan ungkit masalah...

kalau tau ni lagu, ada dalam playlist blog ni....dengarlah ye, walaupun Ira ada sakit sikit hati bila dengar lagu ni....tapi Ira dengar juga...


satu hal lagi sebab... baru2 ni dapat exam tahun lepas Ira dapat nombor 4...hmmm kena hentam cukup2 la jawabnya sebab belum ada sejarah lagi Ira dapat nombor 3 kebawah dalam kelas.... hurghhhhhhhhh ini memang buat Ira sentap sikit....but nak belajar betul2 tahun ni,,,,




Jumaat, 11 April 2014

Akui Cinta- MyOwnStory (Lirik)

One of my favourite song & lagu ni pon lagu kenalan Ira....
Support this song okay....korang boleh dengar kat playlist blog Ira & lagu ni pon OST Romi Cinta Julia



Terhapuslah segalanya yang melanda
Memikirkan diriku yang hampir merana
Jiwa tidak mengenal siapa dia
Terhasut sudah derita cinta

Ku akui cinta...
Yang tak sempurna baginya...
Ku akui resah...
Yang takkan hilang baginya...

Ku akui cinta...
Yang tak sempurna baginya...
Ku akui resah...
Yang takkan hilang baginya...

Mengejar bayangan telah menghampiri senja
Tidak terdampar apa pun kita berduka
Terhapuslah segalanya rasa di jiwa
Menghapuskan duka lara yang menyiksa

Akui Cinta - Single - MyOwnStory (iTunes)

Sudah Terhantuk Ditimpa Kepala Katil Pula


:'(..... yang buat aku nangis sebab aku punya dahi dapat kawan baru...handyplast namanya....
huhhhhh kisah sedih betul la....malu sgt nak pergi sekolah tadi....
kena gelak la....kena tu la yang paling sadissss....
terhantuk lagi sekali hari ni kat tiang sekolah....
waduh waduhhhhhh

BUT


NOW....not really....

hahahah p/s: lain kali pandang jalan tu betul2 bukan jalan sambil melilar tengok senior yang hensem tu....hahhaha


Khamis, 10 April 2014

Den Orang Nogori


Den nak kobarkan yang den ni oghang nogori....
Napo ramai bona pikir den orang Johor (walaupon bapak den orang Johor)
Haaaa kan dah koluar bahaso nenek moyang buyut den...

Dah la tu poning den nanti kalau ekau dongar atau baco artikel ni....


haishhhh Ira tau ramai orang luar salah anggap ngan orang nogori ni....hukhukhuk
sebab apa??? sebab kalau cerai je harta semua perempuan bolot right?????
hehhhh kenapa perempuan N9 begitu???
setahu Ira yang masih setahun jagung dalam bab2 ni yang juz Ira tau bahawa orang N9 ni menggunakan sistem adat perpatih dimana harta akan diwarisi oleh kaum hawa...

EKAU ADOOO...

hahahhah harta diberi pada wanita kerana wanita tidak akan susah jika bercerai dengan laki eeee nanti (minta dijauhkan cerai2 ni ya)
kalau laki campak ke Cape Town pon boleh hidup....masuk Fear Factor jer hahahaha....

kalau korang nak tau orang nogori ni ada suku masing2 macam Ira suku ' Tanah Datar '....orang kata sapa suku macam Ira ni untung sebab sebab suku diraja...hahahah dan yang paling best sesiapa yang suku Tanah Datar dengan suku Biduanda sahaja dibenarkan mengambil gambar dalam Istana Lama Seri Menanti....haahhhh kenapa???? ontahlahhh tanyo wan den
orang disana kata nanti ada lembaga lalu belakang, ini kisah benar sebab haritu sepupu Ira pegi ambil juga ada macam lembaga dibelakang dia....but kalau ada yang bersuku macam yang Ira ceritakan tu, okay jer....laaaa jangan la takut sebab korang still boleh tangkap gambar kat luar dia....

Ira tinggal sangat dekat dengan Istana Besar Seri Menanti....naik bosan asik pandang tu jerrrr....
sekolah Ira pon dekat sangat dengan istana tu....Ira tinggal dekat Seri Menanti, Bandar Diraja...ko hadoooo
orang sana semua sado2...hahahha

Nape ramai fikir Ira orang Johor???
  • Sebab Ira tinggi dan badan agak lebar
  • Bentuk muka Ira macam orang Johor
  • Dan lagi satu....
sebenarnya Ira ni juga orang JAWA....hihihi unik kan Ira ni (kembang sudaaa)




kalau korang nak tau....bentuk muka Ira macam diorang la....nampak sangat Johornya...
kalau korang perasan juga, orang sana ada cheakbone dan hidung yang besar dengan bonus sekali, penyek atau kalau sedap sikit pesek....
Ira ni bentuk muka dah sama lastu hidung Ira penyek juga tapi tak besar ye hidung Ira ni....
sebab orang nogori hidung diorang kecil dan mancung....cantik jer sampai ira termix lakkkk...hahaha

Korang kenal Sari Yanti kan???? gilerrr tak kenal kene carut nanti kat Twitter nanti (hahahha tiru Johan lak)


Ira boleh katakan yang dia ni "Pure Nogorian"....jangan tak tau lakkkk
dan family dia kenal family Ira dan Ira selalu datang raya rumah dia....baik sangat....haaaa tu dia laki luar mesti tak sabar nak cari perempuan nogori jadi binikan???? lek2 gurau jerrrr

kalau laki lakkkk macam Nabil, Ebby Yus, kembar pemain bola tu, Dato Hattan (anak dia rapat ngan Ira dan kenal sejak kecil lagi)(kampung dia pon kat Seri Menanti),WARIS dan yang paling Ira minat..... Keith Foo....


walaupun Cina tapi dia lahir Negeri Sembilan....huishhhh melt lak den :P
Dah la tu bondo ni juz tok ekau yang kalau nak ko nogori sombilan ni la sikit inpo tok ekau....
okay bye2.......

Kojolobak Kojolobu.....

Nanti datang Seri Menanti cari Ira tau....
Leh kenalkan ngan Tunku Zain...ahaakkkssss

#from_budak_nogori_mix_jawo